Krásná tvář není výhra

Krásná tvářička není vždycky tou největší životní výhrou. Lidský mozek si prý mnohem lépe zapamatuje ty ošklivější. Ve společnosti panuje utkvělá představa, že krásní lidé to mají v životě o mnoho snazší. Lépe si hledají přátele, životní partnery, ale třeba také práci. Nejen že ve společnosti zaujmou, působí sympatičtějším dojmem, ale také si je jejich okolí lépe fixuje a pamatuje.



Jenže právě poslední úvaha se neshoduje s nejnovějšími výzkumy německých psychologů. Ne nadarmo se říká, že hezcí a atraktivní lidé jsou tak trochu tuctoví. Určitě se vám také už někdy stalo, že jste sice potkali a pozdravili „hezkou tvářičku“, ale už za hodinu byste ji v davu nepoznali.

Vědci pomocí testování lidí připojených na EEG zjistili, že jejich mozek si mnohem lépe pamatoval tváře těch méně atraktivních jedinců. K zapamatování obličejů tedy nestačí pouze symetrie a líbivost, ale jedinec musí být něčím odlišný od ostatních, jinak zapadá v davu. A je jedno, jestli jsou to nezvykle vykrojené rty, větší nos, odstávající uši nebo vystouplé lícní kosti.

Klíčem zapamatování si toho druhého je asymetrie? Pamatujete na to, když tvoříte image? Líčením, účesem či doplňky vaší tváře?

MZZ pro Beauty Art