BYLINKY VAŠI POMOCNÍCI PRO KRÁSU

Bylinky jsou naprosto úžasná věc. Dají se skvěle využít nejen v kuchyni, ale také v domácí kosmetice. Proč zbytečně utrácet za drahé přípravky, když existují i levnější varianty, navíc mnohem šetrnější a bez chemie?

Během horkých letních měsíců hodně trpí naše vlasy. Připravte si bylinkový nálev, který je příjemně osvěží, provoní a dodá jim nádherný lesk. Dvě lžíce vybraných bylinek přelijte jedním šálkem vroucí vody a nechte asi 20 minut odstát. Vlasy umyjte klasicky šamponem a opláchněte vodou. Poté je přelijte vychladlým nálevem, který jemně vmasírujete do pokožky. Pokud do něj přidáte ještě pár kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, budou vonět jako rozkvetlá louka. A které bylinky jsou pro nálev ta nejlepší?

Domácí kondicionér ; Heřmánek zklidňuje pokožku hlavy, působí protizánětlivě a antimikrobiálně. Kromě toho zanechává vlasy krásně lesklé. Zklidňující účinky má také bazalka, která navíc stimuluje vlasovou pokožku a povzbuzuje růst vlasů. Máta zase obsahuje peprmintový olej s mentolem, který příjemně osvěžuje, ale také desinfikuje a brání tvorbě lupů. Proto se často přidává do vlasových vod. Proti lupům je výborný rovněž lopuch, především jeho kořen. Doslova vitamínovou bombou je kopřiva, která vaše vlasy posílí. Preventivně působí i proti plísním, omezuje vypadávání vlasů a podporuje jejich lesk. Další oblíbenou kosmetickou bylinkou je levandule, která se cení především pro své regenerační účinky. Čistí pokožku hlavy, zmírňuje pocit svědění a navíc skvěle voní. Jako vynikající vlasový kondicionér lze použít šalvěj a rozmarýn. Pro citlivou pokožku hlavy je ideální také měsíček, který vlasy dokonale zvláční. A když vám při vaření zbude troška kadeřavé petrželky, můžete si z ní připravit nálev, po kterém vlasy porostou jedna radost. Stačí ho jednou týdně vmasírovat do vlasové pokožky.

Jak na unavenou pokožku ;Bylinky se dají výborně využít i v péči o pleť. Mnohé z nich totiž obsahují látky, které jí čistí a zjemňují. Buď můžete čerstvě vymačkanou šťávu z listů nanést přímo na kůži (vždy je nutné provést kožní test na zápěstí ruky ! ), nebo si udělat bylinnou lázeň. Velmi šťavnaté jsou zejména listy brutnákovitých rostlin. Šťáva výborně čistí ucpané póry a má stahující účinky. Nečisté a mastné pleti pomáhá i napařování nebo teplé obklady s majoránkou, rozmarýnem, šalvěji, mátou či tymiánem. Do větší nádoby vložte hrst čerstvých nebo sušených bylinek a zalijte vroucí vodou. Potom se skloňte nad nádobou a přes hlavu si přehoďte ručník.

Na mastnou pleť zabírá petržel ; K ošetření mastné pleti slouží také pleťová voda s petrželí. Polévkovou lžíci čerstvě nasekané petržele vložte do nádoby s pevným uzávěrem, zalijte třemi lžičkami olivového oleje a nechte týden stát na teplém místě. Poté přeceďte a petržel dobře prolisujte. K přefiltrovanému oleji přidejte polévkovou lžíci mandlového oleje a tři lžičky lanolinu, zahřejte a slijte poté uložte na tmavé místo. Tento lektvar používaly už naše babičky a říkalo se, že dokáže zázraky.