JAK PEČOVAT O SUCHOU POKOŽKU?

Nejste si jistá,jestli je vaše pokožka opravdu suchá? Pokud bezprostředně po umytí či sprchování ucítíte na těle a v obličeji nepříjemné pnutí, je jasné, že vaší kůži chybí potřebná hydratace (stejná reakce se dostaví při pobytu v suchém a větrném počasí a v klimatizované místnosti).

Místo vody zkuste minerálku : k mytí obličeje nepoužívejte vodu z kohoutku. Místo toho si pro tento účel nakupte minerálky (na jedno opláchnutí stačí malá sklenka. Voda z kohoutku totiž kromě jiných nežádoucích přísad obsahuje chlór, který pokožku ještě více vysušuje a dráždí. Je dobré nalít si i trochu minerálky do malého rozprašovače a během dne si pleť několikrát navlhčit. Na koupel a sprchování použijte samozřejmě vodu z vodovodu, ale dejte pozor, aby nebyla příliš horká, a do vany kápněte trochu dětského oleje.

Mýdlo na obličej nepatří : Důležité jsou i šetrné mycí a kosmetické prostředky. Existuje jeden zvlášť škodlivý zlozvyk – umývat si obličej mýdlem, které pleť zbavuje přirozené vlhkosti a ochranné tukové bariéry. Také suchá pokožka sice potřebuje důkladné čištění, ale zároveň i hodně jemné, za použití produktů s neutrálním pH nebo přírodních olejů. S péčí začněte hned ráno. Smíchejte jeden žloutek, jednu čajovou lžičku pomerančového džusu, jednu lžičku olivového oleje a několik kapek limetkové šťávy. Aplikujte na kůži, nechte působit 15 minut a jemně setřete vatovým tamponem namočeným v minerálce.

Po koupání použijte olej : můžete si vyrobit i zkrášlující masku : jedno vejce, jednu kávovou lžičku kvalitního medu a půl lžičky olivového oleje smíchejte a naneste na obličej, krk a dekolt. Po 20 minutách opět setřete navlhčeným tampónem. Po večerním koupání či sprchování promasírujte tělo hydratačním prostředkem. Vynikající jsou pleťové oleje, které udržují pokožku vláčnou a pružnou, chrání ji před vnějšími vlivy a navíc se dobře vstřebávají a nezanechávají pocit mastnoty (zkuste jojobový, meruňkový, mandlový, růžový nebo makadamový).

Relaxujte v mléčné lázni : Jednou týdně si dopřejte lázeň. Naplňte vanu teplou vodou, smíchejte litr plnotučného mléka s jednou lžící olivového oleje a nalijte do lázně. 20 minut relaxujte. Hydrataci pokožky provádějte vždy po dokonalém vyčištění. Raději se vyhněte voskovým hydratačním krémům. S péčí o suchou pleť pomáhají také některé potraviny například česnek, cibule, vejce či chřest, žlutá a oranžová zelenina, lněný olej, tvaroh, kefír, pšeničné klíčky nebo meloun cantaloupe.

Alena a Mirek - BELIDIS

foto: http://ipravda.sk/res/2013/01/23/thumbs/sucha-pokozka-koza-popraskana-koza-clanok.jpg