Nesvíti-li slunce, nefunguje rozum...

Možná se Vám bude zdát toto tvrzení příliš odvážné, ale osobně jsem přesvědčen o opaku. Tedy, že většině českých žen se rozum zachovati ráčí a bude ho více s přibývajícím sluncem. Ptáte se proč? Inu zatmělo se mi před očima, když jsem v So otevřel asi tři měsíce starý magazín pro ženy. To nejlepší prý přichází po čtyřicítce tam taky stálo. V článku, který psal o líčení jsem našel několik citací na jejichž základě jsem měl onen pocit z titulku tohoto článku. Dal jsem si tu práci a několik desítek novin a magazínů jsem proběhl. A co na mě nevypadlo za perly.

Nejsem odpůrcem trendů, ale to co bylo v těch článcích popsáno už víceméně útočí na zdravý rozum vůbec. Například? Čtěte se mnou např. tento citát: : „Mnoho profesionálů doporučuje nanášet líčidla prsty. Má to obrovskou výhodu: na tváři Vám nezůstanou stopy po štětci či pěnovém aplikátoru.“ – konec citátu. Z fyziky je známo, že velikost plochy a tlak, který působí na plochu pod sebou přináší tzv. tření. To je přímo závislé na velikosti předmětu, který tře. Tím pádem ovšem budou při líčení vyhrávat právě ony menší předměty, jako jsou štětce a aplikátory a houbičky. Také díky tomu, že ony zmiňované předměty se přirozeně nemastí. Lidské prsty ano. Tedy po určité době nanášení jde spíše o škodu při nanášení než o užitek. Mastnota make-up spolehlivě rozpouští a ničí. Houbička a štětec nikoliv. Nemluvě o tom, že ony předměty jsou k pleti daleko citlivější než prsty. Mají většinou na pokožku stále stejný přítlak. U prstů to dovede jenom školený profík s praxí, který to pravidelně cvičí. Použitelnost pro běžné líčení ANO, ale s dlouholetým nácvikem, cca tak 1/4 až 1/2 roku. Nemluvě o tom, že houbička je i hygieničtější, dá se totiž prát, ošetřovat dezinfikovat, atp.

Další perlou bylo: „Totálně krycí make-upy nejsou in. Lehce retušovaná pleť – to je to pravé! Máte-li hezkou pleť a pouze s drobnými nedostatky, stačí když make-up nanesete jen na problematická místa.“ Po přečtení tohoto citátu zatoužil jsem se stát malířem. Přišel bych do pokoje, nabral barvu na štětku a cákal a cákal kolem sebe na označená místa potřebující opravu. Že by stěna byla celá flekatá? Že by se to asi majitelce bytu příliš nelíbilo? Souhlasím. Proč však podobně zacházet s lidskou pletí? Většina dnes vyráběných make-upu i v drogériích je již vyráběna v transparentním, tedy průhledném provedení. Nejsou tudíž tolik krycí jako na začátku století (minulého). Takže rozetřít ANO, ale po CELÉM obličeji, proboha.

No a to nejlepší naposled ze zahraničního tisku: „Možná jste dosud žila v přesvědčení, že výrazný make-up musí být dokonale vymalován. Jinými slovy – jedno oko jako druhé. Omyl! Nové typy očních stínů můžete nanášet spontánně a nesouměrně. Na přesnost nehleďte, jde jen o to, aby barevná plocha působila přitažlivě. Budete překvapena přitažlivým výrazem očí!“

Po tomto mě napadlo podívat se na stránky Univerzity sv. Ondřeje ve Skotsku, kde se píše o projektu Megalab. Tato skotská universita má vcelku slavnou katedru psychologie. Právě tam se narodil v roce 1995 projekt Megalab, (pokračuje v něm projekt alittlelab -http://www.alittlelab.com/) aneb jak zjistit co má osobnost společného s typy tváří, které považujeme za atraktivní. Psalo se o tomto výzkumu např. zde -http://news.bbc.co.uk/2/hi/sci/tech/specials/set99/298594.stm

Půl roku zkoumání přineslo zajímavý výsledek. Z celkového vzorku 1500 zkoumaných osob byla naprostá většina přesvědčena, že na prvním místě hodnotícího žebříčku je vzhled druhého pohlaví. A druhá věc již související s tématem článku? Všichni se shodli při pokusech na fotografiích, že nejdůležitější vlastnost pro KRÁSU,  tedy pro vnímání krásy lidmi je SOUMĚRNOST a PROPORCIONALITA (ZLATÝ ŘEZ)! Ano čtete dobře – ne velikost nebo tvar, ale souměrnost. Nechávám na vaši fantazii, co asi může způsobit výzva: na souměrnost nehleďte. Tato univerzita má další www, kde se pokračuje v jejich výzkumech - např. zde http://www.perceptionlab.com/WEBPAGE/In_Your_Face/tests.php.

Pojďte, založíme klub krásných žen, které mají rádi slunce nejen na obloze, ale i v hlavě. Prosvítíme trochu onu tmu, která nás obklopuje. Tohle, co jsem citoval, snad opravdu nemůže napsat člověk, který chce, aby jste se vy milé dívky, ženy a dámy stávaly krásnější. Nebo možná ano, ale nepřemýšlí o tom, co píše. Což je možná horší než ta první varianta.

Nenechte se na letošek milé dámy zblbnout tím, že všechno jde mávnutím proutku! I učit se chodit bylo pěkně namáhavé. Dnes jako dospělci to už umíme všichni. A zapomínáme snadno a rychle, jak těžké to bylo. Opravdu již nad svým životem nepřemýšlíme? Potom ať žijí hloupé trendy…

Ovšem po jejich bezmyšlenkovitém použití se i já sám stávám hlupákem. Nebo ne?

Pro Beauty Art s úctou k ženské kráse Michal Zdeněk Zachar, LÍČENÍ - Pei Academy (https://www.facebook.com/PEI.ACADEMY)