Nakupujete až moc?

Míváte někdy problém s utrácením? Pokud ano, prvním krokem je zmapovat momenty, kdy utrácíte nejvíc. Dejte si to jako cíl a sledujte to týden nebo dva.
Pište si poznámky a pokaždé, když budete mít chuť si něco koupit, ať už je to praktické nebo ne, udělejte si do bloku čárku. Takhle pokračujte, kupujete-li si něco online nebo třeba v obchodě, koukáte-li do katalogu, přemýšlíte-li nad novým iPodem jednou nebo i vícekrát za den. Vždy si napište čárku.

Nezáleží na tom, jestli si věc koupíte, mapujte svoje myšlenky. Častokrát jsou podvědomé. Nebudete moci kontrolovat, kolik utrácíte, když si to neuvědomujete. Mám pro vás i další tipy, které vám pomohou dostat svoje útraty pod kontrolu:

☻ Vyhýbejte se velkým nákupním střediskům. To, že tam půjdete, už vás prakticky odsuzuje k nákupu. Jděte raději na procházku nebo buďte doma.

☻ Pokud musíte na nákup, udělejte si seznam. A držte se ho. Řekněte si, že cokoli není na seznamu, je striktně zakázáno.

☻ Udělejte si 30 denní seznam. Chcete-li si něco koupit, nejdřív si to napište na váš seznam. Pokud to i po 30 dnech stále budete chtít, pak si to můžete koupit (pokud máte peníze). Už jenom fakt, že si to dáváte na seznam a musíte čekat, může všechno změnit.

☻ Dýchejte a pijte vodu. To vás zdrží a vy už třeba nebudete mít ani chuť nakupovat.

Vymyslete jiné činnosti, které můžete dělat s přáteli nebo s rodinou. Stýkáte se s lidmi, kteří milují nakupování ve volném čase? Podpořte je v tom, aby dělali i něco jiného. Jděte ven, do parku nebo se courněte na pláž. Dejte si doma večeři. A pokud vaši přátelé odmítnou změnu, možná se zamyslete, s kým se stýkáte.


Leo Babauta - http://zenhabits.net/