Co říká naše vizáž?

Stejně jako naše gesta a pohyby vypovídá o nás beze slov také účes, make-up, oblečení, prostředí, ve kterém se nacházíme atd. Někdy říká vizáž totéž co naše slova, někdy mluví úplně jiným jazykem. Potom náš protějšek potřebuje tlumočníka, který by mu tuto "neverbální komunikaci" přeložil do srozumitelné řeči. Takovým tlumočníkem je PhDr. MUDr. MIROSLAV KREJČÍŘ, který vede na toto téma seminář pro PEI a další zájemce.

V mnoha kulturách je pohyb obočí součástí komunikace mezi lidmi - jeho pozvednutí většinou znamená pozdrav. Z toho vyplývá, že pokud si někdo upraví obočí, pak změní také způsob komunikace s okolím. Čím víc se liší barva obočí od jeho přirozené barvy, tím víc můžeme počítat s tím, že také jeho slova budou náležitě "přibarvena". Čím víc si vytrhává obočí, tím děravější bude jeho paměť ohledně důležitých údajů. Samozřejmě to není pravidlo, ale pro jistotu bychom s tím měli počítat.

"Ve všech odborných časopisech i na seminářích se většinou probírá technika věci - jak něco dělat, aby to vypadalo tak a tak - a pak se sledují módní trendy. Já nejsem kosmetik, vizážista ani kadeřník, takže mě spíš zajímá, co to o člověku vypovídá, když má právě takový účes, make-up nebo oblečení," vysvětlil mi pan doktor Krejčíř, proč se stal tlumočníkem. A jak se k tomu jako lékař a psycholog dostal? "Já nejsem klasický lékař, ani klasický psycholog. Dalo by se říci, že se zabývám člověkologií. Snažím se člověku porozumět a pomoci mu jakýmkoli přirozeným nefarmakologickým způsobem. Používám psychoanalýzu, homeopatii, akupunkturu, dechové cvičení, všechno kromě konkrétních léků." Lidé k němu do ordinace přicházejí, když už vyzkoušeli všechny možnosti a žádná nezabrala. "A to mě právě baví, řešit něco, o čem někdo řekl, že to nejde," usmál se. Řeč vizáže se nenaučil ze dne na den, ani ji nevyčetl z neexistující literatury. Stojí za ní léta pozorování, porovnávání a přemýšlení. Cca skoro 25 let soustavné a trpělivé práce.

Ať už se jakkoli podílíte na úpravě vzhledu klientů, určitě by pro vás bylo přínosem, kdybyste rozuměli řeči jejich neverbální komunikace. Když se naučíte tu vlasovou angličtinu, nehtovou francouzštinu a make-upovou italštinu, tak se zároveň naučíte poznat, jací jsou, jací by chtěli být a co by svým zjevem měli říkat svému okolí. Pan doktor Krejčíř mi objasnil, že existuje spojení mezi typem účesu a barvou a tvarem nehtů, nebo dokonce mezi barvou ponožek partnera a typem bot partnerky. Když porozumíte i takovým zdánlivým maličkostem, budete mít větší šanci svým klientům pomoci. Chcete další příklad? Když si někdo nechá udělat permanentní make-up, znamená to, že je schopen udělat v komunikaci zásadní obrat. Má tendenci podléhat módním trendům, vyžaduje nějaké vedení zvenku. Když mu řeknete, že musí vyházet celý šatník, poslechne. Také typ účesu na první pohled o něčem vypovídá. Vlasy pokrývají odvrácenou tvář hlavy, takovou tu nevědomou část. Jak pracujeme s vlasy, tak zacházíme se svým nevědomím. Když se někdo odbarvuje, znamená to, že se stydí za temné stránky svého podvědomí... "Například zpěvačka Lucie Bílá je klasický zimní typ. V jednom období si ale nechala do černých vlasů přidat červenou. Co to znamená? Že jí ta červená barva zřejmě chyběla - časem se ukázalo, že měla problémy jednak zdravotní, jednak partnerské. Její partner si našel jinou ženu, která mu splňovala jeho červené představy," podotkl pan doktor Krejčíř.

Na základě znalosti tohoto umění můžete také zlepšit vlastní komunikaci s klienty. Když jim něco radíte, zpravidla se musíte spolehnout na jejich slova, pokud chcete vědět, zda vás pochopili a zda s vašimi radami souhlasí. Přitom jejich gesta vám už během rozhovoru říkají, jestli s vámi souhlasí nebo ne. Například budete nějaké klientce nadšeně popisovat nějaký typ ošetřující kosmetiky. Ona se bude usmívat a tvrdit, že je to bezvadný nápad, že si ji určitě pořídí a přitom se zakloní dozadu. Tělo totiž neumí lhát, takže popravdě říká, že se jí to vůbec nelíbí.

Kursy ze systému 3AXIS pořádá PEI. Navazují na sebe a po nich následují ještě další dva, které přidávají psychologii partnerských vztahů a závěrečné shrnutí (ale můžete se klidně účastnit jen jednoho z nich). Ale jak mi potvrdil Michal Zachar z vedení PEI, málokdo skončí u jednoho, když zjistí, o co jde. "My v našich kursech pro vizážisty naučíme základní techniky, respektive co a jak dělat, a pan doktor Krejčíř jim ve svých kursech vysvětlí proč. Máme výhodu, že jsme je sami absolvovali, takže můžeme lidem vysvětlit, o co tam jde a co jim to v praxi přinese."

O tom, že kursy tohoto typu jsou přínosné i pro budoucí vizážisty, se mnohdy frekventanti přesvědčí už během studia. Například v jednom z posledních kursů byla dívka, která měla dlouhá léta konfliktní vztah se svým otcem. Během té doby, co trval celý vizážistický kurs, se začala jinak chovat, líčit a oblékat. Její otec tak beze slov pochopil, že už to není malá holka a že konečně našla něco, co chce v životě dělat. Když absolvovala i psychologické semináře a složila závěrečné zkoušky, tak najednou zjistila, že se svým otcem docela dobře vychází.

Řeč vizáže je něco, co bylo dlouhá léta opomíjeno. Není možné někomu udělat novou image na základě vlastního pocitu, bez pochopení podstaty člověka. "My se snažíme dát frekventantům během těch kursů určitý systém, jak s klienty pracovat, jak je upravit tak, aby tím, co říkají, podporovali to, jak vypadají, a naopak. Vysvětlujeme jim, že je potřeba dívat se na ně z mnoha úhlů pohledu - ne jen říct, já mám pocit, že jste léto. Za pocity klienti nikomu platit nebudou. Podle mne je propojení vizáže s možností vnímat člověka mnohem komplexněji jeden z faktů, který pomůže tomuto oboru přežít na trhu," řekl mi Michal Zachar. "Když lidé pochopí řeč make-upu, kosmetiky, oblečení atd., budou moci lépe odhadnout, co se k nim hodí, o co si jejich tělo říká. Právě toto je klíč k tomu, jak umožnit člověku najít optimální harmonizaci mezi ním a jeho vnější podobou," dodal pan doktor Krejčíř.

Mimochodem, pan doktor Krejčíř mi prozradil, že dokončil práci na knize, ve které shrnul všechny své poznatky z neverbální komunikace - klasické i zaměřené na vizáž člověka. Pokud nechcete čekat, až vyjde první ze tří dílů, můžete se přihlásit na kurs, který pořádá PEI.

PEI ACADEMY, PEI 3 AXIS a PEI AUDIT - projekty, kde potkáte tento systém v praxi.

Yveta Mazánková